Przepisy Blondynki

Moje kuchenne inspiracje, nowe smaki i powroty do przeszłości.

Wpis

czwartek, 25 sierpnia 2016

Filet kurczaka z pieczarkami i papryką pod serową pierzynką

Piersi z kurczaka należą do ulubionego mięsa mojej rodziny. Aby nie był to zwykły kotlet, dodaję różne składniki, co zmienia charakter potrawy na bardziej wykwintny.

Składniki:


2 podwójne piersi kurczaka

1 papryka czerwona

6-8 pieczarek

30 dag startego żółtego sera

sól, pieprz

przyprawy prowansalskie

 

Wykonanie:

 

Piersi podzielić na 8 dużych kotletów. Zostają nam cztery małe polędwiczki, z których przeważnie robię nuggetsy dla najmłodszych. Ja nie rozbijam tłuczkiem mięsa, bo uważam je za zbyt delikatne i nie chcę psuć  jego struktury. Przyprawione solą i pieprzem smażę je na wolnym ogniu. Paprykę kroję, pieczarki siekam i łącze je z ziołami prowansalskimi. Kotlety układam na blasze i na każdym z nich kładę farsz z pieczarek i papryki. Na wierzch posypuję obficie startym serem żółtym i zapiekam w piekarniku do roztopienia sera. Jest to też czas, kiedy piersi "dochodzą"   i na pewno nie będę w środku surowe. U mnie podane z ziemniakami hasselback i mizerią.

SMACZNEGO!!!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mariolaharnas
Czas publikacji:
czwartek, 25 sierpnia 2016 11:43

Polecane wpisy