Przepisy Blondynki

Moje kuchenne inspiracje, nowe smaki i powroty do przeszłości.

Wpis

czwartek, 25 sierpnia 2016

Makaron ryżowy z kurczakiem

Jedno z moich ulubionych dań z makaronem. Świetnie wygląda również posypane posiekanym szczypiorkiem albo świeżą kolendrą, która tu wyjątkowo pasuje. Polecam dla fanów kuchni azjatyckiej i nie tylko.

Makaron ryżowy z kurczakiem

Składniki:

2 paczki makaronu ryżowego po 200g

1 pierś kurczaka

1 papryka czerwona

6-7 pieczarek

3-4 łyżki sosu sojowego jasnego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple. W tym czasie zajmujemy się kurczakiem. Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do ugotowanego makaronu. Na tej samej patelni podduszamy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane w plasterki pieczarki. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy do makaronu i kurczaka. Łączymy razem drewnianą łyżką, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Musimy uważać na sól bo sam sos sojowy jest słony. Gotowe. Na talerzu można posypać zielonym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.

SMACZNEGO!!!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
mariolaharnas
Czas publikacji:
czwartek, 25 sierpnia 2016 11:26

Polecane wpisy